30 Ağustos 2011

“Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste"

Medyamızda özellikle iktidara yakın kuruluşların “Somali’ye yardım” kampanyalarını izlerken eski günlere dalmış gitmişim. Sosyal dayanışmanın bir millet için, bir meslek grubu için ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Yaşadık bunları. Bizim meslek grubu içinde  en önemli dayanışmalardan biri Gazeteciler Cemiyeti’nin “Bayram Gazetesi”  çıkarmasıydı.Yasalara da madde olarak girmişti Bayram Gazetesi çıkarılması.
İki fonksiyonu vardı gazetenin. Birincisi, çalışan gazetecileri dinlendirmek, ikincisi ve en önemlisi işsiz gazetecileri çalıştırıp ceplerine bir kaç kuruşun girmesini sağlamak.
Bayramı iple çeken çok arkadaşımız vardı. İşsiz kalan arkadaşları çalıştırarak yardım etmek sosyal dayanışmanın tipik ve sağlıklı örneklerinden biriydi.
İzmir’de yayımlanan ve daha sonra İstanbul piyasasına giren bir gazetenin yöneticileri, gözlerini bayram Gazetesi’nin aldığı ilanlara dikti ve bu gazetenin çıkarılmaması yönünde söylemlere başladı.
Sanırım 1992 yılıydı. Aynı gazetenin yöneticileri, Bayram Gazetesi uygulamasının "serbest piyasa ruhuna aykırı" olduğunu belirttiler. “Biz bayramlarda da gazete çıkaracağız, ilan gelirimizi düşürmeyiz. Yasa masa tanımayız” dediler.
Bir patron yan çizince diğerleri de onu izledi ve Bayram Gazetesi tarihin derinliklerinde unutulup gitti.
Zaman zaman Gazeteciler Cemiyeti bu konuda girişimde bulundu,  bulundu ama kimse takmadı.
Ramazan Bayramı yaklaştığında bu istek tekrar canlandırıldı. Tekrar Bayram Gazetesi çıkarma fikrini canlandıranlar gazeteler bayramda kâr etmiyor, reklam yok, ilan yok” diyerek yola çıktılar ama Başbakanın gözüne girmek için Somali ‘ye yardım kampanyalarında kesenin ağzını açan medya patronlarından olumlu yanıt alamadılar Dinimiz yardımın göstere göstere yapılmasını reddeder. Bir elin verdiğini diğer el görmeyecek hükmü ne kadar doğru bir hükümdür.
Kovdukları gazetecilerin hiç değilse Bayram Gazetesinde çalışıp ceplerine girecek üç beş kuruşa bile göz diken “açgözlüler, çok ama çok mazlum olan  gazetecilerin ahını aldılar.
Çıkarların sosyal dayanışmanın önüne geçtiği bu acımasız dünyada Bayram Gazetesi tekrar zor çıkarılır.

1 yorum:

seyabb dedi ki...

Ne yazık ki çıkarlar sosyal dayanışmanın önüne geçiyor.Bende yerel bir gazetede çalıştım.Patronumuz köşesinde fakirlere yardım edip fotoğraflarını yayınlıyordu.Bizse aylığı geçin haftalık bile alamıyorduk.