9 Ekim 2011

Pay ölçer zorunluluğu ve yeni bir "karmaşa"!

Bazı yasalar ve yönetmelikler medyanın ilgisizliğinden sessiz sedasız çıkarılıyor, kimileri hemen, kimileri de belirli bir süre sonra yürürlüğe giriyor.
Tartışılmadan, anlaşılmadan.
Ve üstelik hukukun temel prensiplerinden biri olan “yasalar geriye doğru işletilmez” kuralını hiçe sayarak.
Örnek mi istiyorsunuz.
Kat Mülkiyeti Yasası.
Yeni yasaya göre özellikle büyük sitelerde yönetim planları değişecekti. Çoğunda değişemedi, zira geçiş için belirlenen 6 aylık sürede siteler çoğunluğu sağlayıp yönetim planlarını değiştiremediler. Eski yasanın mı yeni yasanın mı uygulanacağı sorun haline geldi. İşler karıştı.
Şike  ve Teşvik  Yasası. O da geriye doğru yürütüldü ve ortalık birbirine girdi.
Şimdi sırada Merkezi Isıtma ve Sıcak su sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak su giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin yönetmelik var.
Bu yönetmelik 2 Mayıs 2007 yılında çıkarıldı ve geçiş süresi olarak 5 yıl belirlendi.
O sürenin bitiş tarihi de 2 Mayıs 2012. Yani önümüzdeki mayıs ayı.
Yönetmelik, merkezi ısıtma ile ısınan binalarda ya da sitelerde yakıt giderlerinin pay ölçer sistemi ile belirlenmesini öngörüyor.
Yani adil yakıt gideri paylaşımı için size yeniden masraf kapısı açıyor.
Uygulama yeni yapılacak binalara ve halen merkezi sistemle ısınan eski bina ve sitelere uygulanacak.
Yeni yapılacak binaları anladık. Onlar yeni sisteme göre ısınma projelerini hazırlayacaklar.
Eski binalar ve siteler ne olacak?
İşte sorun burada başlıyor.
Uzun uzun teknik bilgi ile kafanızı karıştırmak istemiyorum.
Kısaca ya, bina ve daire içindeki kalorifer borularını büyük masraf yaparak yeniden yaptıracaksınız ya da mevcut sistemi devam ettirip bir şirketle anlaşacaksınız. O şirket sizin dilimlere pay ölçer aletler koyup uzaktan ne kadar yakıt harcadığınızı belirleyecek. Tabii parası ile. Yaptırmayanlara para cezası da var bunun içinde.
Alt katlardaki dairelerden daha büyük çaplı kalorifer boruları geçtiği için oradan aldıkları ısıyı bedava almış olacaklar, sadece dilimlerde harcanan yakıtın giderini ödeyecekler, üst kattakilerin ise böyle bir avantajları olmayacak.
Yönetmelik adil dağıtımı sağlamak için binanın ya da sitenin toplam yakıt miktarının yüzde 70’ini pay ölçerle belirlenmesini, diğer yüzde 30’unun ise eşit dağıtılmasını öngörüyor.
Sizin anlayacağınız haksızlığı önleyelim, adil dağıtımı sağlayalım derken haksızlıklara kapı açan bir sistem, ufukta merkezi ısıtma ile ısınanları bekliyor.
Hele ki doğal gaza yapılan son zamla bu konu çok daha güncel hale gelecek.
Sözün bittiği yerde ne var yine “Karmaşa”.

Hiç yorum yok: