1 Ocak 2013

Tarihimizdeki giysilere kısa bir yolculuk!

Son yıllarda eski dönemlere bakış moda haline geldi. Bunu televizyon tartışmalarında, dizilerde görmek mümkün.  Ağabeyim “eski kıyafetleri” toplayan bir kitabın sayfalarını taramış. Ben de bu giysileri sanal dünyaya  sunarak bir hizmeti yerine getirmek istiyorum.
ERZURUM YÖRESİNİN GİYSİLERİ: Yüz yıl önce Erzurum’un sınırları Diyarbekir’e ve oradan Bağdat’a kadar uzanıyordu. Bu bilgiyi verdikten sonra gelelim fotoğraftakilerin kimler olduğuna. Ortadaki şahıs Erzurum yakınlarından bir çiftçi. Başına beyaz keçe bir külah giymiş, çevresine de yeşil bir sarık sarmış. Sağ başta Vanlı bir Müslüman kadın, solda ise Vanlı bir ermeni hanımı.
BURSA YÖRESİNDE ALTIN İŞLEME HAKİM: Bursa yöresinden iki giysi örneği. Giysiler Türkmenlere ait. Türkmenlerin giysileri renkli ve zengin.  Sırtlarındaki kalın kırmızı kaputtan, üstlerindeki yeleklere, cepkenlere, şalvarlara kadar her şeyleri altın işlemeli. Ayaklarında da sarı kısa mokasen çizmeler var. Türkmen kadınları başlarına erkeklerden daha uzun yumuşak fes giyiyor. Şalvarını altın işlemeli ipek bir eteklik örtüyor.
BURSALI GELİN VE GÜVEY: Sol baştaki bir Bursa köylüsü. Güvey. Ortadaki de köylü kızı gelin. Gelin uzun püsküllü, omuzlarına kadar uzayan bir fes giymiş. Ceketi altın dallarla işlenmiş. Şalvarı da entarisi de ipekten.
AYDINLI ZEYBEKLER: Fotoğrafta iki zeybek ve sağ başta bir esnaf var. Esnaf bir locaya bağlı. Zeybekler ise baştan aşağı silahlı. Yolculuk yapanların bahşişle kendilerine zeybek tuttukları da tarihi bir gerçek.
Giysiler devam edecek

Hiç yorum yok: