13 Ocak 2013

Tarihimizdeki giysilere kısa bir yolculuk (3)

SARIKLI HIRİSTİYANLAR: Ortadaki resim bir Bigalı Yörük. Sağ baştaki Sakızlı bir Hıristiyan. Hıristiyan ma başında kocaman bir sarık var.Bol kollu beyaz bir gömlek giymiş. Ayaklarında beyaz bol bir pantolon var. Sol baştaki ise Lemnili bir hırstiyan. Onun da giysileri beyaz.
 HEPSİ OSMANLI : Ortada Akdamarlı bir Ermeni papazı. Sağ başta bir aşiret süvarisi. Sol başta da aynı aşiretten bir piyade.
HANYA’DAN ÜÇ DEĞİŞİK KIYAFET: Sağ baştaki Hanyalı bir Hıristiyan. Hanyalılar laz uşaklarını andırır. Hanyalılar da denizcidir. Sol baştaki bir Hıristiyan süvari. Silahlı. Ortadaki hanım da Hanyalı bir Müslüman. Türk-Rum karışımı bir giysisi var.
ENTARİLİ ERKEKLER: Rodoslu bir Musevi ve karısı. Şehrin merkezinde oturuyorlar. Giysileri oldukça basittir. Erkekler entari entarinin üzerine cüppe giyerler. Kadınlar da alafranga bir şalvar, bir entari bir de ipekli yeldirme giyerler. Musevi kadınları evlendikten sonra saçlarını kimseye göstermezler.
 BATI ETKİSİNDE KALMAMIŞ BİR GİYSİ: Sağ baştaki Aydınlı bir Hıristiyan bakkal. Ortadaki İzmirli bir haham. Hahamın elinde fildişi topuzlu kiraz ağacından yapılmış bir asa var.İçine ipekli bir entari giymiş. Entarinin içinde de şalvar var. Sol baştaki kişi de Manisalı bir efendi. Kıyafetler fazla batılı değil.
 FESLİ GİRİTLİ KÖYLÜ KADINLAR: Giritli köylü kadınlarının başında püsküllü fes görüyoruz. Önlerine bir de kırmızı, siyah, mavi, sarı işlemeli beyaz prostela takıyorlar. Hıristiyan köylü erkeğinin giysisi kül renkli bir abadan. Belinde de sarı çizgili kırmızıbir kuşak var.Başlarında da kırmızı renkli arkadan omuzlara kadar düşen bol püsküllü fesleri var.
 TAKKEDEN ŞALVARA BEYAZ HÂKİM: Erkek ve kadın Kıbrıslı hıristiyan tipleri. Erkeğin takkesi, şalvarı beyaz pamukludan yapılmış. Giysi cam boncuklarla işlemeli. Kadın Magosalı bir Hıristiyan kadını.Giysisi ipek kumaştan. Başında da yemenisi var.
70 KURUŞLUK GİYSİ: Fotoğrafta Çanakkaleli bir esnaf görünüyor. Yanındaki  kadın da eşi. Esnaf çanak yapımında çalışıyor. Erkeğin beyaz pamuktan yapılmış bir şalvar giydiğini görüyoruz. Ayağında da evde örülmüş yün çoraplar var. Ceketi de beyaz pamukludan yapılmış. Esnafın başında bir külah, belinde kalın bir kuşak, ceketinin içinde de çizgili yelek var. Kadın ise koyu renkli bir entari giymiş. Göğsünde gümüşten üç iri yıldız var. Hırkası, orijinal başlığı ve kırmızı pabuçlarıyla sade bir görüntüsü var esnaf hanımının. Erkeğin kıyafeti 70 kuruş, kadının ki ise 140 kuruş.
Giysilere yolculuk devam edecek

 

Hiç yorum yok: