10 Ocak 2013

Tarihimizdeki giysilere kısa bir yolculuk (2)

BİGALI, SAKIZLI VE LİMNİLİ HANIMLAR:  Sol baştaki hanım Bigalı bir Yörük hanımı. Giysileri de Yörük giysileri.  Yörükler giysilerini kendileri dikiyor. Sağ baştaki Sakızlı hırıstiyan kadını. Ortadaki ise Limnili bir hırıstiyan kadını. Sakız ve Limni giysilerinde İtalyan etkisi görülüyor.
 
RODOSLULARIN GİYSİLERİ:  Fotoğrafta ortada Rodoslu bir erkek görülüyor. Erkeğin giysilerinde çarpıcı bir yan yok. Sadece göze batan potinler. Rodoslu erkekler alafranga potinler giymekte, alafranga gömlekleri tercih etmektedirler. Sağ ve soldaki hanımlar Müslüman hanımlar. Sol baştaki ev giysisi, sağdaki ise sokakta giyilen giysi.
 
TRABZON’DA EV VE SOKAK GİYSİLERİ: Trabzonlu hanımlar evde başka dışarıda başka giyinirlerdi. Fotoğrafta bir Müslüman kadının sokakta (solda) ve evde (sağda) giydiği giysiler görülüyor.

TRABZONLU ERKEK SİLAH HASTASI: Ortadaki fotoğraf Trabzonlu bir Müslüman erkeği. Trabzonlu erkeklerin en büyük özelliği zengin işlemeli elbiseleri ile silahları. Silahlar adeta erkeklerin ziynet eşyası gibi. Sol baştaki hanım Trabzon çevresinden bir müslüman köylüsü. Sağdaki erkek ise bir lâz tipi.
Giysilere yolculuk devam edecek

Hiç yorum yok: