10 Eylül 2013

2024 “MAĞDUR” OLİMPİYATI!

Uzun bir süredir unutmuş olmalıyız!.. Dün gece hortlamasın mı? Bir ter bir sıkıntı... Önce tansiyonuma baktım... Normallere göre yüksek mi yüksek, bana göre normaldi... Öyleyse sıkıntı ne? Başbakanımı dinliyorum. Her yanım mağrur ve de her zaman mağdur!
“Tokyo Olimpiyatı daha önce almıştı. İstanbul almamıştı. Adil davranılmadı .(Nasıl yaparlar anlamak zorrr! Tokyo yerine takunya giymek mi suç oldu!) Bir yönüyle 1,5 milyarlık İslam dünyası ile bağları da kesip atıyorlar.(1.5 milyon İslam dünyasının vekaletini Ekmelettin mi alıp Türkiye’ye veriverdi?) İstanbul’un hiçbir eksiği yok. (Biraz havası bozuldu biraz yolları sıkıştı ama şimdiden kentin 197 AVM si var. Geçmişi simgeleyen ne kadar tarihi bina varsa geçmişinizi der gibi yıktık. Tarihi yeniden biz yazıyoruz. Yıktıkca yıkıyoruz!). Olimpiyat oylamasında Fransa’nın önüne de geçtik. Bu olimpiyatı almış olsaydık bir sürü avantajı olacaktı. (Olimpiyat köyü ,olimpiyat huyu deyip yıkıp duracaktık!) Türkiye’nin yeni olimpiyat hedefi “madalyaları toplamak” olacak.(Nal toplamaktan vazgeçmiş olacağız. Yazın bir kenara!)
Madalyaları nasıl topladık hatırlayan var mı? Atletler madalya aldı yaşasın diyemeden dopingli çıkmadılar mı? Kulüpler şampiyon oldu kupa aldı haftalar, aylar sonra şike ve rüşvet iddiaları mahkemelerce doğrulanıp cezalar onanmadı mı? Dünü hatırlayıp yeni madalyaları nasıl alacağımızı daha kolay kavrarsınız. Ve sporda bize dünü yaşatanlara AFERİN diyebilir misiniz?. Olimpiyat dönüşü sporcu Başbakanın “Aferin ilaçını da doping saydılar” itirazı neyi ifade edebilir? Olimpiyat ruhunu mu? O ruha okunmuş fatihayı mı? İşte hayatımızı saran ÜÇ RUH...

1-OLİMPİYAT RUHU- İnsan sevgisine dayanır. Spora saygı,temelinde bağlıdır. Rakip takımın sporcularının bayrağına, milli marşına kendi bayrağı gibi saygı duyar!.(Hemen her yabancı müsabakada korku içinde beklerim. Ve çok kere de kortuğum olur! Yunan bayrağına hakaret, falan ülkeye yuhhh, falanca rakibe ıslık... Nedir acaba?) Örnek sporcu davranışları sadece müsabaka süresi içinde değil bir ömür boyu geçerlidir. Olimpiyat ruhu taşıyan biri rakibine saygısızlıktan kaçınır ve sakatlanmasını da istemez. Ne pahasına olursa olsun dürüstçe mücadele eder. Birbirlerine düşman iki ülke de olsa sporcular mücadele ederken dostturlar. Dünya barışı için önemi birer simgedirler.
2-NANE RUHU- Bu ruh çok kullanıldığı halde az farkedilen bir ruhtur. Olimpiyat ruhunun aksine bir gelişim gösterir. Nane ruhunu, bilir bilmez hemen herkesin ağzında sakız olmasına rağmen göremezsiniz. Orta yere çıkamayacak kadar mahçuptur. Çok yıllıktır ve otsu kültür bitkisi olarak yaygın bir kullanım alanına da sahiptir. Ballıbabagillerden, yaprakları sapsız,(doğru cümle çok kere ipsiz sapsız da olabilir) çiçekleri beyaz veya menekşe renginde, güzel kokulu, yaprakları baharat olarak kullanılır (Mentha piperita).

Bilindiği gibi Ballıbabagiller sporumuz ve de futbol dünyamız içinde uzunca bir süredir vardır. Amatör, yarı amatör ve profesyonel dallarda çok kere onlar spor yöneticidirler. Bunlar renklere aşıktırlar. Gözleri başka hiç birşey görmez. Asla merdiven falan da boyamazlar. Bütün servetlerini gönül verdikleri kulüp için harcarlar. Bu görevlerinden fukara olarak çıkacakları beklenirken biraz daha şöhretli, biraz daha zengin olarak çıkarlar. Ballıbabagiller ismine ruh verirler.
3-MAĞDURUM RUHU- Nerede ise tarih boyunca asla aynaya bakmadan savunduğumuz, asla yargılamayı düşünmediğimiz, asla doğru mu değil mi demediğimiz, neleri yanlış yapıyoruz diyemediğim, dediğim dedik bir ruhtur. Kötü yönetimi kötülemediğim sürece kaybettiğimiz ADALET- ÖZGÜRLÜK VE GÜVEN duygusu ile kan davalıdırlar. Sandıktan çıkıp sağa sola bakmamış güç bende deyip Adaleti, özgürlüğü ve güveni defterden silmiştir? Demokrasiyi kavradığımız, öğrendiğimiz ölçüde adaleti yaşatabiliriz. Sandıktan çıkmak hükümet olmak en başta gelen iş. Ama demokrasinin tamamı değil ki!

Korkulu rüyalar bölüyor gecemi. Haberlerden haberdar olamıyorum. Var bildiğim kaleler yok oluyor. Olimpiyat öncesi de duyduğum aynı şey… Renkler sözde kalıyor. Merdivenlerde tırmanma şansı bile yok. Griden siyaha akıyor geceler… Her sabah haykırarak uyanıyorum. Bugün ne olacak?… Kimin oğlu, sevgilisi, canı yere düşecek… Kim kime düşman kesilecek. Kimin hain mermisi kardeşliği kalleşliğe çevirecek... Bu acıyı hak etmiyoruz… Haksızlık bu… MAĞDURUZ diyerek ter içinde kaçıncı sıçramam bu yataktan. Durunnn. Mağdurummm. Mağduruz. Ve kazanacağımız bir olimpiyat yok mu? 2024 de kendi Olimpiyatımızı yapalım. Adalet, Özgürlük ve Güvenlik için… 2024 mağdur olimpiyatı.

Hiç yorum yok: