29 Ocak 2009

Yurdum teyzelerinden inciler!

DÜĞÜN ARABASI
Köy halkı düğüne gidecektir. Düğün sahibi otobüs tutmuştur ve köylüler otobüse binmeye başlarlar. Emine Teyze’de düğüne gidecekler arasındadır. Otobüs düğünün yapılacağı ilçedeki salonun önüne gelir, düğüncüler inmeye başlarlar. Emine Teyze otobüsün son basamağına gelir durur ve etrafa bakmaya başlar . Arkasından inecekler “hadi insene ne bakınıp duruyorsun” deyince Emine Teyze "ayakkabilarumi bulamayirum” diye hayıflanır.
Nerede çıkardın ki ayakkabılarını” diye soranlara teyze “havuriya çikarmiştum ama olari bulamayirum” der.
Sonunda anlaşılır ki Emine Teyze "eve girerken çıkardığı gibi otobüse binerken de ayakkabılarını çıkarmıştır ve ayakkabılar köyde kalmıştır".
............................................
SÜT ve KEDİ
Fatma teyze süt tenceresini kuzinenin üstünden soğusun diye indirir. Abdestini alır ve namazını kılmaya başlar. Bir ara gözü süt tenceresine gider, kedinin sütün içine girmekte olduğunu görür. Namazını da bozmak istemez. Sütü kurtarmak için sureleri sesli okumaya başlar. O sırada nas suresini okumaktadır.
Yüksek sesle kuleğuzu birabbinaszzzzzzzzııt , melikinnaszzzzzzzııt, ilahinnaszzzzzzzıt , diye okuyarak kedinin sütün içine girmesini önler. Selam vererek namazı bitirir.
Sütü kurtarmıştır da acaba namazı kurtarabilmiş midir?
.................................................
OKUMA YAZMA KURSU
Gürcü’lerin yaşadığı köyde okuma yazma kursu açılmıştır. Hatice teyze de kursa katılır. Kursun ilerleyen günlerinde seviyelerini anlamak için öğretmen deneme sınavı yapar. Hatice teyzeye kitapta gördüğü üç resmin altındaki yazıları okumasını söyler.
İlk resim köpek’tir. KO-PEK diye heceler.
İkincisinde fare resmi vardır. Okumayı sökemediği için resme bakar bakar ve Sİ-ÇAN der.
Üçüncüsü ise ekmek resmidir. Ekmeğe iyice bakıp Mısır ekmeği mi Buğday ekmeği mi olduğunu inceleyip buğday ekmeği olduğuna karar verir ve PU-Rİ der.
Gürcücüde buğday ekmeği puri, mısır ekmeğinin ismi ise cadi’dir. Tabiî ki bu cevaplardan sonra öğretmen ve sınıftakiler dakikalarca gülerler.
Muharrem kaptan

Hiç yorum yok: