20 Ocak 2013

Tarihimizdeki giysilere kısa bir yolculuk (5)

BATIYA UYMADAN YERLİ KALMA:  Fotoğraftaki üç hanım da Müslüman. Sağ ve sol baştaki hanımlar Manisalı. Ortadaki ise İzmirli. Manisa’da giysi konusunda iki akım çatışmakta. Bunlardan birisi Batıdan gelen akımlara bağlı kalmak. Diğeri de geleneksel giysileri, milli giysileri korumaya direnmek. Soldaki hanımda geleneksel çizgileri görürken sağdaki bayan da Batı etkisi görülüyor.Ortadaki hanım sadece başlığını değiştirip Batıya yaklaşmış.
PEÇE KULLANMAYAN BOSNASARAYLI HANIMLAR:  Soldaki fotoğraf Bosnalı bir erkek. Kısa aba giymiş. Ayaklarında tozluklar var. Belindeki fişeklik dikkat çekiyor. Ortadaki bayan Hıristiyan. Peçe kullanmıyor. Sağdaki ise Mostarlı bir erkek. Üzerine bir gocuk giymiş.
YÖRELERE GÖRE FESLER DEĞİŞİYOR: Üç kadının da ortak yanı farklı da olsa başlarına fes giymiş olmaları. Sağ baştaki hanım bir Ermeni hanımı. Ortadaki hanım Konya çevresinden bir Türkmen hanımı. Sol baştaki de Sarıkayalı bir Kürt hanımı. Üç hanımın da entarileri, şalları, kuşakları ve cepkenleri değişik.
İSTANBULLU HANIMLAR GİBİ: Sağ baştaki hanım Selanikli bir Müslüman hanımı. Selanikli hanımlar sokakta böyle giyiniyorlarmış. Giysileri İstanbullu hanımlar gibi. Sol baştaki hanım ise Selanikli bir Musevi hanımı. Başlığı incilerle süslü. Ortadaki hanım ise Bulgar hanımı. Kalan yünden dokunmuş beyaz bir gömlek giyiyor. Belinde kırk santim kalınlığında kuşak bağlı.
İŞLEMELER VE DANTELLER: Sağ baştaki Şammarlı bir Arap. Sırtında uzun bir entari var. Üstünde de siyah bir maşlah. Silahlamış bir Arap. Sol baştaki Zubeyirli Bir Arap.  Ortadaki hanım ise Bağdatlı bir Müslüman hanım. Sırtındaki elbise Bağdat evlerinin iç dekoruna çok uygun.
MEVLEVİ DERVİŞLERİ: Sol baştaki bir Mevlevi dervişi. Ortadaki resim Bektaşi dervişi.  Sağ baştaki de bir Molla. Üçünün de giysilerindeki ortak nokta sırtlarına giydikleri ferace.
ORTA SINIF OSMANLI: Sağ baştaki geleneklere bağlı Müslüman bir erkek. Sol baştaki Osmanlının Avrupalı olma gayretlerinin bir göstergesi.  Ortadaki adam bir ayvazdır. Mutfaktan sofraya yemek taşıyanlara ayvaz denirdi. Bir nevi Osmanlı garsonları.
TANTURLU BAYAN: Sağ baştaki hanım Şam çevresinden bir fellah hanımı. Ortadaki de yine Şam bölgesinden bir Dürzi hanımı. Başında tantur denilen gümüşten bir kulecik var. Soldaki hanım ise Şamlı bir hanım.  Pembe satenden entari giymiş.  Şalvarın altında ayaklarda işlemeli yüksek nalınlar var.
------------------------------
Giysilere yolculuğun sonu

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Yazı dizinizi büyük bir beğeni ile takp ettim Punto Amcacığım.

Eline sağlık

Selamlar

Punto dedi ki...

Teşekkür ederim Sevgili Mahsun Prenses.