7 Mayıs 2013

"Ailemiz de “parçalanmış” ailelere bir örnek!"

Muharrem Kaptan yazıyor:

Seferberlik zamanı babaannemler de başka akrabalarla birlikte tekneyle batıya göç etmişler. Babaannem o zaman daha çocuk yaşlarındaymış.
Annesi kardeşleriyle birlikte Sinop Gerze ‘ye gelmişler. Babası İsmail Dede Rus harbinde esir düştüğü için yanlarında değilmiş. Gerze’de sahil kesiminde bir yere yerleşmişler. O yılların belalı hastalıklarından biri olan sıtma orada salgın halindeymiş. Bir süre sonra annesini ve iki kardeşini sıtmaya kurban vermiş.
Üç kardeşi babaanneme kalmış, zaten kendisi çocuk ama kardeşlerine sahip çıkmış .
Bir süre sonra Rize’ye dönmüşler. Birlikte gittikleri ailelerden bir çok kişide orada sıtmadan vefat etmiş. Rize’de halalarının yanında kalmışlar.
O zamanlar Şevki Dayım daha çok  küçükmüş. Onu babaannem büyütmüş. Onun için Şevki dayımın çocukları babaanneme yani halalarına babaanne derler.
Babaannem dedemle evlenince kardeşi Rukiye Teyze’yi de yanına almış. O sıralar İsmail Dede de esaretten dönmüş. Diğer kardeşi Meryem Teyze de Rize ‘de Osman Kamacıoğlu’yla evlenmiş.
Rukiye Teyze Rize’den Fener’ e göç eden Mehmet Şafak’la evlenmiş.
İsmail Dede Anadolu Kavağı’ndan ev alıp oraya yerleşmiş. İsmail dede yeniden evlenmiş. Şevki Dayı’yı da  eşinin kardeşi olan Meryem yengeyle evlendirmiş.
Geçmişte ne çok sıkıntılar yaşanmış. Aileler parçalanmış. Acılar çekilmiş. Allah bizlere ve nesillerimize bir daha o acıları yaşatmasın.

Hiç yorum yok: