30 Nisan 2014

Haksızken haklı çıkma taktikleri!

“…İnsanlık onurunun varlığı, temel hak ve özgürlükleri de evrenselleştirmiştir. Tehditler karşısında savunmak anayasa mahkemelerinin en temel görevidir”.
 “…Bu kutsal görevin başarıyla yürütülmesi bağımsız olan yargıçlarla mümkündür”.
“…Yargı milletin iradesine tuzak kurulacak yer değildir ve olmamalıdır. Son dönemde yargı, paralel devlet ve çete diye nitelendirilen çok vahim ağır bir suçlamayla karşı karşıyadır”.
“…Herkes bu iddialarla ilgili bilgi belge ve delilleri zaman geçirmeden ortaya koymak zorundadır. Gerek yargıda gerek yürütmede var olduğu iddia edilen bu kişilerin, tayin edilerek sorunu çözmenin anlamsızlığı açıktır”.
“…Bunun adaletin sonunu getireceğini olaylar bizlere göstermektedir. İddia edilen kayıt dışı yapılanma, korku, endişe, belirsizliklerin doğmasına, mesleki ilişkinin çok olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. Yargının karşı karşıya kaldığı bu iddianın adı vicdan yolsuzluğudur”.
 “…Amacımız sorun üretmek değil sorun çözmek olmalıdır. Bir eylemin işlemin, siyasi bir belge olan anayasaya göre denetlenmesi nedeniyle ortaya çıkan AYM kararının siyasi sonuçlar doğurması doğaldır. Anayasa Mahkemesi’nin siyasi amaçlarla hareket olduğunu söylemek ya da milli olmamakla suçlamak sığ eleştirilerdir”.
“…Bizler gömlek değiştiren bir karakterin sahibi olamayız. Dün hak ihlali uğrayanların nasıl yanında yer alınmışsa, bugün de herkesin karşısına çıkmaya devam edeceğiz”.

Bu cümleler Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a ait.
Haşim Kılıç kim? Bir iktisatçı. Turgut Özal kontenjanından mahkemeye seçilmiş, sonraları başkan olmuş. Emekliliğinin kapısına dayanmış durumda.
Muhafazakar. İktidarın sahiplendiği zihniyetten.
Sözlerinde haksız mı?
Değil. Değil ama bunca hukuksuzluğa karşı yıllarca sesini çıkarmamış. “Zihniyetlerinin” savunuculuğunu yapmış. Hak ihlalleri ise almış başını gitmiş. Şimdi hukukun üstünlüğünü savunmak ne kadar saygı değer bir davranış?
Bu savunmanın emekliliğe yakın bir zamana denk gelmesi de düşündürücü.
İktidar ne demiş bu sözlere karşılık?
Koro halinde linç kampanyası.
Haksızken haklı çıkma taktikleri. Bir düşman yarat ve saldır. Durmadan, bıkmadan saldır. Bunun için medyan hazır kıta.
Bir hukukçu olarak ibretle seyrediyorum ileri demokrasimizi!

Hiç yorum yok: