22 Aralık 2006

Dişli bebek Mete

Sevgili Mete;

"Birinci yaşının orta bir yerinde biri olsa da hart diye ısırsam şu diş kaşıntısından kurtulsam derken, ev halkının diş buğdayı töreni senin sıkıntını gidermiyor...
Ben seni anlıyorum..Gerçi bir kaç gün erken davranarak doğum gününde ayni gün kadeh kaldırma şansını kaybettik ama daha önemli bir treni yakaladık..İkizler Burcunu...

Sevgili Mete;
Bu buğday törenlerini gözünde büyütme..Biraz sabırlı ol..Seninle ceviz kırma günlerini de kutlayacağız..Ben ah-t ettim...Sabırla beklerim..

Deden bunu sana söylemez...Duygularını saklar..İçinde koyulaştırır..Yoğunlaştırır..Belki de kendine saklar...Ben açıkca söyleyeyim istedim... Dedene de ninene de ne istersen yaptırabilirsin...
Şimdiki sıkıntı geçici...Ben senin dişli bir çocuk olacağını biliyorum...

Bilmediğin bir şey daha var..Çokça sıkıntılı günümde senin resimlerine bakıyorum. Ciddi bakışlarını görünce “Mete kızıyor” galiba deyip toparlanıyorum..
Ailen yanaklarından öpüyor..."
YK
....................................................................

Yemek tarifleri ailesine katıldım

Ben de modaya uydum. Hem diş buğdayı geleneğinin ne olduğunu buldum, hem de diş buğdayı tarifini tarifler sitesinden aldım.

Diş Buğdayı tarifi:

Malzemeler (6 - 8 kişilik): 1 kg. diş buğdayı veya değirmenlik buğday diye de geçer (İç Anadolu'da Şahman buğdayı olarak adlandırılan çeşit kullanılır) 1/2 kg. toz şeker 100 gr. dövülmüş ceviz Yapılışı : Güzelce ayıklanmış ve yıkanmış buğdayı tercihen çelik bir tencereye koyun ve üzerini 4-5 cm. kadar geçecek kadar içme suyu ile doldurun. Bir taşım kaynattıktan sonra altını iyice kısın ve 25-30 dakika kadar kontrol ederek, altını yakmadan, yumuşayıp suyunu iyice çekene kadar pişirin. Buğdayın çeşidine bağlı olarak daha geç de pişebilir. Bu durumda tencereye bir miktar daha kaynar su ilave edip pişirmeniz icap edecek. Piştikten sonra tencerenin kapağını açmadan 10-15 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis tabağına alın. Şeker ve cevizleri de ayrı ayrı servis tabaklarına koyup sofraya getirin. Tercihe bağlı olarak beyaz toz şeker veya esmer şeker de ikram edilebilir.
.....................................................................................
Diş buğdayı geleneği:

Diş buğdayı eski bir Türk geleneği. İlk dişin çıkışını kutlamak için yapılan diş buğdayı, çocuğun dişlerinin daha sağlam olması, çabuk büyümesi ve rızkının artması niyeti ve dileğiyle bu kutlama aile arasında yapılır. Bebek ilk dişini çıkardığında yakın akrabalar davet edilerek diş buğdayı hazırlanır. İçine boncuk veya yüzük gibi bir şey saklanır. Saklanan eşya kime çıkarsa çocuğa çeşitli armağanlar alır. Diş buğdayı töreni ritm tutup şarkı söylenerek düzenlenen bir eğlenceyle kutlanır. Bu adetin bilinmediği ya da uygulanmadığı yerlerde, genellikle çocuğun dişinin çıktığını ilk görenin çocuğa bir gömlek dikmesi ya da hediye alması adeti vardır.

14 yorum:

Adsız dedi ki...

Ne güzel denk gelmiş ben de işimin arasında bir puntoya bakayım derken Mete ile göz göze geldik.
Eline sağlık amca.
Ah o diş yok mu o diş. Çıkacak diye ne uykusuz geceler geçirdik. Ama maalesef bir tanesi ile bitmiyormuş ardından bir tane daha sonra bir tane daha. Toplamda 20 tane süt dişi çıkaracak, 10 tane aşağıda 10 tane de üstte yani kaldı 19. Ardından hepsi dökülecek yerine kalıcı dişler çıkacak anca 20 yaşına geldiği zaman da yirmi yaş dişleri (akıl dişleri) çıkacak. Yani bu süreç 20 yıl sürecek.
İşte anne baba olmanın güzel bir kesiti. Sadece diş hadisesi bile insanı nasıl meşgul ediyor, endişelendiriyor, mutlu ediyor.

cenebaz dedi ki...

Aman da ne güzeldir o pirinç tanesi gibi diş(ler). Dedesi bizim için çok çok öp Mete'yi:)

Punto dedi ki...

Sevgili Mali,

İnsan çocuğunu büyütürken çektiği tatlı sıkıntıları görünce, kendi kendine soruyor. "Biz de böyle mi büyüdük?"

Merhaba cenebaz,

Dediğini yapıp bol bol öpüyoruz torunu. Bir imkan olsa da tüm çocukları öpebilsek. O kadar masumlar ki.

Tulosh dedi ki...

Diş etleri kaşınıyor sanırım fotografa bakılırsa :) Umarım çok sıkıntı yaşamadan çıkar tüm dişleri.

Bayılıyorum bütün çocuklara çok seviyorum. Maşallah çok tatlı.

Punto dedi ki...

Merhaba tulosh,
Evet fotoğraf ilk dişin çıkış sancıları sırasında çekildi. Sıra şimdi ikinci ve devamındaki dişlerde.
Torun sahibi olmanın bir başka özelliği var.
Sizi önce hayata bağlıyor, sonra da torunun hayat çizgisini kare kare yaşamaya başlıyorsunuz.

Adsız dedi ki...

Baba,

Daha önce de yorum bırakmaya çalıştım ama şimdi Mali yardımı ile gerçekleştiriyorum.

O minik dişi çok tatlı o minik dişi.

O minik diş yüzünden geceleri uyuyamıyoruz ama olsun, çok tatlı...

Punto dedi ki...

Sevgili niloş,

Bir gün gelecek o uykusuz geceler anılarda kalacak. Belki de aranacak. Bugün bu mutluluğun tadını doya doya çıkarmaya bakın.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Punto Amca
siz de bizim kervana katıldınız bir yazı ile de olsa:) Bir çocuğum olurda dişini görürsek inşallah, tarif aklımda olacak:)
Ben sadece ilk dişi görenin çocuğa hediye alması gerektiğini biliyordum. Diş hediğinin anlamını öğrenmek güzel oldu, teşekkürler

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Bu arada:)
Mete çok tatlı maşallah.. İki elini birden ağzına sokmaya çalışması, dişlerinin ne kadar kaşındığını gösteriyor:))))) Allah kolaylık versin Mete'ye daha 19 diş var geride:)

Punto dedi ki...

Sevgili Pınar,

Mete bizi yeniden hayata bağladı. Kare kare izliyoruz. Geleneklerde dişi ilk gören diye bir şey yok. Ama böyle bir adet şehirlerde yerleşmiş. Mete'nin dişini ilk gören de, diş buğdayından altını bulan Şenay teyze de giydirecek Mete'yi. Bana göre kıyafet alınacak yerde eğitimi için bir fona para konsa daha iyi olurdu. Ne de olsa kıyafetleri ancak bir iki kere giyecek Mete.Önünde 19 diş ile birlikte dişli günler de var.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Torun evlattan bile tatlı olurmuş diyorlar... Kendi çocuğuna göstermediği sabrı, ilgiyi torunlarına gösteriyorlar.
Eğitime fon ayırmak elbet gerekir ama sizin gibi dedesi ve büyükannesi olduktan sonra en büyük fona sahip şimdiden Mete...

Punto dedi ki...

Sevgili Pınar,
Sanırım insan iş hayatındayken çocuğu ile fazla birlikte olamıyor. Hele bizim gibi mesleklerde eve ne zaman geleceğiniz belli değilse. Üstelik çocuklarınız ikizse.
Şimdi vaktimiz bol. Gün gün takip ediyoruz Mete'yi. Kısmet olursa ayaklandıktan sonra tüm vaktimizi alacak diye düşünüyorum.
Çocukların en büyük hazineleri anne ve babaları.

Berceste dedi ki...

Ne şirin şeysin sen Mete'cik, Maşallah sana! Dişin ve çıkacak dişlerin sana uğur getirsin. Ağrısız, sızısız, ateşsiz çıkan dişlerin olsun...

Ne iyi olmuş 'Diş Buğdayı' tarifini de öğrenmiş olduk. İleride lazım olacaktır elbet :) Teşekkürler...

Punto dedi ki...

Mete teşekkür ediyor güzel temennileriniz için Berceste ablası.
Biz de modaya uyduk. Etrafta bu kadar çok yemek tarifi olursa olacağı buydu.