23 Mayıs 2008

Cumbada oturup çay keyfi yaptınız mı?!...

Fethiye gezisinde bazı taş evlerin cumbaları dikkatimizi çekti. Bildiğim kadarı ile cumbalar yani çıkmalar geleneksel Türk evinin karakteristik özelliklerinden biri. Çoğunlukla sokak cephesine yapılan cumbaların önemli faydaları olduğu bir gerçek. Gün ışığını odaya alması, etrafı seyredebilme olanakları önemli. Bu cumbalar neyin nesi diye bir araştırma yaptım. Türk Mimari Tarihi adlı sitede cumbalarla ilgili bilgilere ulaştım. Bu bilgilere göre çıkmalar üç şekilde yapılıyor:
1- Basit konsol çıkmalar
2-Bindirmeli konsol çıkmalar
3- Göğüslemeli çıkmalar.
Çıkmaların mimari yapılış şekillerini anlatıp başınızı şişirmek istemem. Payandalı (göğüslemeli) çıkmaların en çok kullanılan ve hemen her yörede örneklerine sık rastlanan bir tür olduğunu belirteyim yeter.
MANZARA IŞIK VE GÜNEŞ: Cumbalar bol pencereli yapılıyor. Böylece üç yönde manzara, ışık, güneş ve görüş imkanı yaratılıyor.

OTURMA DÜZENİNE GÖRE: Cumbaların içleri oturma için düzenlenmiş. Bunun için 40-50 cm yüksekliğinde ahşap oturma yerlerinin üzerine, halılar, minderler, yastıklar, işlemeli örtüler seriliyor.
SERİN BİR ORTAM YARATIYOR: Sıcak iklimli bölgelerde çıkmaların altına izolasyon yapılmadığı için rüzgarlara açıktır ve orada oturanlar serin bir ortam bulurlar.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

Cok guzel, degil mi!

Annem cocuklugunun buyuk bir bolumunu, Sultanahmet'te,cumbali bir evde gecirmis. Bana cumbada oturmak, gemi kupestesine cikmak gibi gelir. Havada duruyormus gibi!

Avrupa'da da bolca var. Mesela Vanadik. Bir de satolarda var. Ama sebebi farkli! Tuvalet!!! Oradan asagiya dokulurmus, sonra cok dolup da yasanmaz hale gelince de satoyu terkederlermis!

www.elifsavas.com/blog

Adsız dedi ki...

Vanadik de ne yahu??? Venedik olacakti! :o)

www.elifsavas.com/blog

Punto dedi ki...

Sevgili Elif. Şato olayını ilk kez duyuyorum. Teşekkürler bilgi için.

Berceste dedi ki...

Yine çok güzel bir konuya değinmişsiniz Akın amca. Babam da annem de cumbalı evlerde büyümüşler. Ben de en son Galata kulesi ve civarında gördüğüm cumbalı apartmanları ilginç bulmuştum. Acaba cumbalar sonradan balkonlara mı dönüştü? Eskiden büyük avlulu, bahçeli evlerde cumbada oturmak keyifmiş. Günümüzde ise balkonlarda... Hele İstanbul'da olup, balkonda çay keyfi pek güzel oluyormuş :)

pelince dedi ki...

Cumbalı evde çay keyfi yapmak neredeee,ben balkona çıkıp çay keyfi bile yapamaz haldeyim..Araba sesleri,gürültü vs...
Umarım fotoğraflarda gibi bir evde bu keyfi yapabilme şansım olur..

Punto dedi ki...

Sevgili Dilek; dediğin gibi eski cumbaların yerini şimdi balkonlar aldı. Ama cumbanın farklı bir keyif verdiği bir gerçek.

Punto dedi ki...

Sevgili Pelince Lezzetler; hiç belli olur mu? bakarsınız bir gün bir cumbalı evin cumbasında çay içiyorsunuz. Olmaz olmaz demeyin.

Muharrem Kaptan dedi ki...

Akın abi hatırlarsın bizde Yenimahalle ve Pazarbaşında cumbalı evde oturmuştuk.Gerçekten orada çay kahve içmenin zevki bir başka oluyor.Maalesef o evleri yıkıp beton yığını haline getirdiler.Hiç bir değerimize sahip çıkmadığımız gibi onlarada sahip çıkmadık.Çok güzel konu ve resimler emeğin için teşekkürler.

Punto dedi ki...

Evet Muharrem. Hatırladım o evi.

ahmet dedi ki...

arkadaşlar bende marangozum beyşehir çavuşta kültür evleri için cumba modeli araştırıyorum ama işimiz zor galiba