22 Mart 2007

Suyumuzu idareli kullanmağa var mısınız?

Fotoğraf, Fırtına Deresi'nden. Bu suların bir gün kuruyacağına insan inanamıyor.
İstanbul’da bugünlerde yağmur var. Yağmur yağmasına hiç bu kadar sevinmemiştim. Yağmuru görünce bir süre cama yapıştım, kaldım.
22 Mart "Dünya Su Günü" olarak kutlanıyor. Çoğumuzun haberi bile yoktur bu günden. Halbuki kutlamaları ne kadar çok severiz.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1992 yılında Rio de Janerio’da düzenlenen BM Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda dünyada suyun giderek artan öneminden dolayı her yıl 22 Mart gününün "Dünya Su Günü" olarak kutlanmasına karar vermiş.
"Dünya Su Günü", suyun önemi ile ilgili bilincin geliştirilmesi ve önerilerin uygulanmasının sağlanması için, bütün ülkelerin ulusal düzeyde konferans, seminer, sergi, yayın ve doküman dağıtımı gibi bir dizi etkinlik yapmasını teşvik etmeyi amaçlıyor.

SU SIKINTISININ NEDENİ ŞEHİRLEŞME
Ben de size bu etkinliğe katılmak adına su ile ilgili bazı bilgiler vermek istiyorum:
*Dünyadaki tatlı suyun %80 i buzul olarak kutuplarda.
* Yaklaşık 1,1 milyar insan temiz içme veya kullanım suyundan yoksun.
*Her yıl yaklaşık 5 milyon insan temiz su ile ilgili hastalıklardan dolayı ölüyor.
* 2025 yılında dünya nüfusunun üçte biri şiddetli derecede su sıkıntısı çekecek.
* Halen dünyada 2,8 milyar insan şehirlerde yaşıyor, bu rakam 2025'te 4,5 milyara yükselecek. Şehirler temiz suya daha fazla ihtiyaç duymakta olup aynı zamanda da daha büyük atık su sorununa yol açmakta. Şehir nüfusunun artması ciddi su sorunlarını beraberinde getirecek.
* Ülkemizdeki 3200 belediyenin yaklaşık 50 adedi kanalizasyon sularını arıtıyor. Başka bir deyişle nüfusumuzun yaklaşık 50 milyonuna ait kanalizasyon suları doğrudan nehirlere dolayısıyla göl ve denizlere akıyor.

Görüyorsunuz, felaket adım adım geliyor. Geleceğe bakmayanlar için, günlük yaşayanlar için hava hoş. Ama çocuklarımız, torunlarımız susuzluk kapılarına dayandığı zaman ne yapacaklar?
Onlara rahat yaşayacakları bir Dünya bırakmak istemez misiniz?
O zaman birey olarak yapılacak tek şey; suyu idareli kullanmak.
Var mısınız?

17 yorum:

ERDIL dedi ki...

Ne güzel bir hatirlatma olmus.
Bir de suyumuzu temiz tutmayi bilebilsek !..
Size minicik bir örnek vereyim.Bir litre arabalarimizda kullandigimiz;
motor yagi suya karistigi zaman 50 bin ton icme suyu temizlenmemek üzere kirletiyor.Kanjoren degerlerinin kaybolmasi 5 sene.
Diyelim ki bizler bilincli kisileriz kalkip mazgallara dökecek degiliz!...
Istanbul'da olan arabalar dan 1 damla yollara akittiklarini varsayarsak; bu yaglar kac litre yapar ? Kac bin ton icme suyu kullanilmaz duruma düser.Bu yazdigim binlerce örnekten en ufagi.
Su anda suyumuz varda kiymetini bilmiyoruz.Birazcik emek verip hangi maddelerin suyla karismasi ve bunlarin arinma süresini bilinse.Yilin en korkunc haberi olabilir.
Saygilarla.

pecete dedi ki...

Coğrafya dersinde okuduğum ve imtihanlarda sorulan "Çad gölü" artık yok. Yok olmuş... Onun orda, bir zamanlar olduğunu ve nasıl göründüğünü biliyorum. Oğlum ve diğer çocuklar, bu gölü bilecek ama hiçbir zaman göremeyecekler. Ve bir gün "Çad gölü" masal olacak. Gerçekte var mıydı? Yoksa insan beyninin bir oyunu muydu? Umarım suyun masalı yazılmaz...

Punto dedi ki...

Sevgili Erdil; Haklısınız. Bu bilinçlenme önce ailede, sonra da okullardan çocuklara aşılanmalıydı. Ama ezbere anlatmak yerine, göstererek çocuğun bilinç altına yerleştirerek. Biz ne yaptık? Tüketen bir nesil yarattık.

Punto dedi ki...

Ben de öyle umuyorum Sevgili Peçete; Çocukluğumuzda okullarda yerli malı, tasarruf haftaları vardı. Şimdi var mı bilmiyorum ama "suyu idareli kullanma haftaları" konmalı artık diye düşünüyorum.

Berceste dedi ki...

Yağmur suyu hasadı yapmaya ne dersiniz?
http://berceste.blogspot.com/2006_07_01_archive.html

Punto dedi ki...

Sevgili Dilek;
Ben yağmur suyu hasadını yazlık evde yapıyorum. 12 tonluk depo var. Çatıdan gelen boruları bağladım depoya. Pisliklerin depoya gitmemesi için de pimaş tabana iniyor, u yapıyor, yükseliyor ve ondan sonra depoya giriyor. Yani tüm pislikler u boruda kalıyor. Yaz sonu boşalan depo bütün kış doluyor. Geçen kış aralıkta dolmuştu, geçenlerde henüz yarım olmuştu doluluk oranı. Bugünkü yağmurla epeyi dolmuştur. Aynı şekilde sitedeki binaların çatı suları kanalizyona verilmiş. Yırtındım büyük bir depo yapalım, yağmur sularını toplayalım diye. Kimseye derdimi anlatamadım. Bende bir terslik var sanırım.
Karadeniz evlerinde yağmur suyu mutlaka toplanırdı.

Adsız dedi ki...

Su sıkıntısı çekme riski az olan ülkeler bugün Türkiye'den daha duyarlı davranmışlar, bugün için özel programlar hazırlamışlar. TrtInt'den başka bahseden olmadı bugünden..

Punto dedi ki...

Evet Sevgili Sanem; Ben de su günü ile ilgili haberi Hürriyet'in iç sayfalarında küçük bir haber olarak gördüm. O günkü Hürriyet'in manşetinde yer alan Berlusconi'nin kızı Barbara'nın alkolle yakalanmasından daha önemsiz bir haber herhalde.

B5 dedi ki...

Su harcamada cok rahatiz ne yazikki. Tükenmeyecekmis gibi kullaniyoruz.

Evde yapilabilecek o kadar cok basit cözümler var ki, bunlari görmezlikten gelmemiz, uygulamamamiz büyük kayip.

Minik mucizevi bir alet var. Onu ariyorum su an. Bulursam hemen kullanmaya baslayacagim. Sonra da fotografini cekip blogda yayinlayacagim. Minik, minicik bir alet. Alet bile degil.

Ama litrelerce su kaybini önlüyor.

Sevgilerimle,

Punto dedi ki...

Sevgili B5;
Eğer o aletten Türkiye'de varsa hemen alırım. Bu konuda kafa patlatmaktan canım çıktı. Evdeki tedbirlerle birlikte bina için de kafa yoruyorum. Su anda yağan yağmurla birlikte asfaltlardan süzülüp birleşen ve kanalizasyona giden sulara çok acıyorum.

Tijen dedi ki...

Punto Ağabey,
En sevdiğim su tasarrufu -özellikle de yazın ve bahçeye yakın bir yerde yaşıyorsam- sebze meyve yıkama sularını biriktirip bahçeye, bitkilere vermek. Ah bir de anneciğimi bulaşık yıkarken yahut makineye bulaşık koyarken suyu şırıl şırıl akıtmamaya ikna edebilsem. Söylemeyle olmayınca dayanamayıp ben kapatıyorum..
Tijen

ERDIL dedi ki...

En cok suyu sifona bastigimiz zaman harciyoruz !
Sifon dan gelen su neyi temizliyor ?
Peki bu lavabonun yaninda ki "umumiyetle öyledir."
sifonumuz bosaldiktan sonra neden elimizi yikadigimiz su ile tekrar dolmasin !
Cok basit bir islem ile.
Su yu hakikaten idareli harcamak istiyorsak.Hepimizin nerelerde en fazla su harcadigimizi tespit etmemiz lazimdir.
Yagmur suyunu da kullanirken dikkat edecegimiz en önemli konum ise yasadigimiz bölge suyun ne kadar temiz oldugudur.Hava kirliligi bu sularimizi kullanamaz hale sokuyor.Bir de acilan bilincsizce kuyular zemin su yataklarin dengesini bozuyor bunun da acisini bitki örtüsü cekiyor.
Saygilarla.
Ps.Cok önemli bir konu biraz daha acabiliriz.

Punto dedi ki...

Sevgili Tijen; Bizim kuşak tasarruf bilinciyle yetişti. Sanırım önemli olan yeni nesile bu bilinci verebilmek. Bu güzel yorumlardan sonra belki bir etkinlik daha yapıp "suyu idareli kullanma yöntemleri"ni işleyebiliriz. Ne dersin?

Punto dedi ki...

Sevgili Erdil; Gerçekten önemli bir konu. Dediğiniz gibi üzerinde durmalıyız.

B5 dedi ki...

Ah Sevgili Punto Amca,

Mucizevi dedigime bakmayin siz :)
Sizin bilmediginiz birsey degildir cunku. Ama cogu evde olmayan ve su tüketimini %50ye kadar azaltabilen minik bir musluk donanimi.

Adini tam bilemiyorum, Almanlar ona su tasarrufcusu gibi enteresan ama anlamli bir isim veriyorlar. Iste burada bir resmi var.

http://www.vital-consult.de/system/airpearl.html

Evdeki tüm musluklara bundan takacagim. Tasarruf ettiginiz su miktari hic saka degil,

Sevgilerimle,

Punto dedi ki...

Sevgili B5;
Donanımla ilgili sayfadan çıkış aldım. İlk işim Karaköy'de bunu aramak. Bizde de satıldığına inanıyorum. Zira bu tip şeyleri aramak gibi bir merakımız yok. Ancak birinde görürsek ve o kişi de çok işe yarıyor derse harekete geçiyoruz. Bulursam herkese duyururum. Teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

ya bakın arkadaşlar her şey çok güzel ama sizce biraz eksik değil mi mesela suyun bilinçsizce kullanımına da örnek verseydi daha güzel olmaz mıydı?