24 Mart 2007

Suyu idareli kullanma yöntemleri

Suyu idareli kullanma konusunda dostlarıma "var mısınız?" dedim ama peki tasarrufu nasıl yapacağız?
Tasarruf yöntemlerinin çoğunu biliyoruz, biliyoruz da ihmal ediyoruz.
Alternatürk internet sitesinde enerji ve su tasarruflarıyla ilgili bilgiler var. Su konusunda dikkatinizi çekmek için bunları sizlerle paylaşmak istedim:

MUTFAKLARDA SU TÜKETİMİ
Zamanın çoğunu mutfakta geçiriyorsunuz. Mutfakta nasıl su tasarrufu yapılabilir diye soruyorsanız, aşağıdaki yöntemleri bir okuyun, bakalım işinize yarayan var mı?:
* Mutfakta tüketilen su miktarı evde tüketilen toplam suyun %10 oluşturmaktadır.
* Kirli kaplarınızı elle veya bulaşık makinesinde yıkamadan önce su dolu leğende ıslatınız ve kirleri gevşetiniz. Kirli kapları akar musluk suyu ile yıkamayınız. Leğen içindeki su ve deterjan yardımı ile bulaşıkların kirlerini çıkardıktan sonra musluğu yavaşça açarak çalkalama ve durulama yapınız.
* Normal musluklarda dakikada 8-27 litre su tüketilirken düşük akımlı aeratörlü musluk kullanarak su tüketimi yarı yarıya düşürülebilir. Bu musluklara takılan aparatlar pahalı değildir.
* Muslukların su damlatmasını önleyiniz. Dakikada 50-100 damla su akıtan bir musluktan ayda 750-1500 litre suyun ziyan edildiğini unutmayınız.
* Sebze ve meyveleri akar musluk suyu ile yıkamayınız. Leğenin yarısına kadar su koyunuz. Sebze ve meyveleri suya koyduktan sonra musluğu yavaşça açınız ve hızlıca yıkamayı yapınız. * Kirli kapları elinizle yıkarken önce kaba kiri fırça ile çıkartınız. Leğene ılık/soğuk suyu ve deterjanı koyup deterjanı da köpürttünüz ve musluğu yavaşça açıp kapları hızlıca yıkayınız. Sonra aynı leğene temiz ılık/soğuk su koyarak temizlenmiş kaplarınızı çalkalayınız.
* Direk akan musluk suyu ile kaplarınızı durulamayınız. Böylece günce 30-60 litre su tasarruf edilmiş olur.
* Çoğu yiyecekleri pişirmek için az su kullanınız. Pişirdiğimiz kabın kapağı kapalı olmalıdır. Aksi durumda çoğu vitaminlerin ve minerallerin kaçmasına neden olur. Ekstra pişirme için yakıt sarfiyatı olur.
* Buzluktaki yiyeceklerin ve diğer donmuş gıdaların buzunu eritmek için su kullanmayınız. Bu tür gıdaların buzlarını buzdolabının alt gözünde bir gece bekleterek çözebilirsiniz.

BANYO VE TUVALETTE SU TÜKETİMİ
* Banyo ve tuvalette, tüketilen su miktarı evde tüketilen toplam suy
un %70’ini oluşturmaktadır. * Tuvalet rezervuarının su depolama kapasitesi 16 litredir. 4 kişilik bir aile 16 litrelik tuvalet revervuarı ile ayda tuvalette 7 ton su tüketir. Bunun yerine 7 litrelik tuvalet rezervuar ile hem tuvaleti temizlemek hem de su tüketimini 2.5-3 tona düşürmek mümkündür.
* Tuvalet rezervuarı 16 litrelik ise bu durumda iki adet 1.5 litrelik plastik şişeye su doldurup rezervuara koyarak su tüketimini %20 azaltabilirsiniz.
* Tuvalet rezervuarınız su sızdırabilir. Bu miktar günde 700 litre suya ulaşabilir. Sızıntı suyunu kontrol etmek için rezervuara birkaç damla boyalı su ilave ediniz. Bu rengi 5-7 dakika içinde tuvalette görürseniz sızıntı var demektir. Tamir ediniz/ettiriniz.
* Banyo yerine duş alarak su tüketimini %25 azaltabilirsiniz. Duş alarak 40-60 litre su tüketirken banyo yaparak su tüketimi 120-150 litredir.
* Duş yapmak için ortalama 5-6 dakika yeterlidir. Böylece duş başına 55 litre su tasarruf edebilirsiniz.
* Sıcak suyu tek açma kapama ile kontrol edebiliyorsanız duş esnasında vücudunuzu veya saçınızı sabunlarken veya şampuanlarken suyu açık tutmayınız.
*Klasik duş başlıkları dakikada ortalama 15-20 litre su akıtırken düşük akımlı aeratörlü duş başlıkları dakikada 9-10 litre su tüketmek mümkündür. Böylece 5 –6 dakikalık duş esnasında 90-120 litre sıcak su yerine 45-60 litre sıcak su ile aynı işlemi yapmak mümkündür. Böylece 4 kişilik bir aile günde 3 defa duş yapsa yılda 55 ton su tasarruf edebilir.
* Düşük akımlı aerotörlü duş başlıkları kullanarak su tüketimini dakikada 10 litreden daha aşağı düşürebilirsiniz. Böylece normal duş başlığına göre %30-40 su tasarrufu sağlayabilirsiniz.

* Duş yerine banyo yapmak istiyorsanız küvete koyacağınız su seviyesini 2,5-5 cm azaltarak banyo yapabilirsiniz.
* Dış fırçalama ortalama 3 dakika süre alır. Eğer musluk açık bırakılırsa her fırçalama esnasında ortalama 15 litre suyu ziyan etmiş olursunuz. Günde iki defa diş fırçalanırsa yılda 10.950 litre su tüketirsiniz. Eğer fırçalanmış dişinizi bir bardak su ile çalkalarsanız yılda 9.100 litre su tüketimini önlersiniz.
* Dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken ve yüzünüzü sabunlarken musluğu kapalı tutarak günde 15-35 litre su tasarruf edebilirsiniz.
* Banyodaki muslukta düşük akımlı aerotörlu başlık kullanarak suyu %25-35 daha verimli kullanabilirsiniz ve o oranda da sıcak su kullanımını azaltabilirsiniz. Aerotörlerinizi periyodik olarak temizleyiniz. Filtre üzerinde partikül birikebilir.
Not: Sağolsun Sevgili B5, musluğa takılan ve su tasarrufu sağlayan bir aletin fotoğrafını(sağda üstte) gönderdi. Dikkat ettiyseniz tasarruf önlemlerinin arasında, düşük akımlı aeratörlü musluk diye bir şey var. İkisi aynı kapıya mı çıkıyor bilmiyorum.

11 yorum:

ERDIL dedi ki...

Esasinda hepimiz biliyoruz ki su bir yasamdir.Ilk okul siralarinda ögretmenimiz bize bir damla suyun hikayesini anlatmisti.Kartonlara grafikler cizerek hic unutamam.
Bir yerde de hakliydi o damlacik hic bir zaman kaybolmiyacakti, bir cok degisimlere ugrayarak tekrar bize dönecekti.Zaman ve yasam tarzimiz o suyun bize bir daha nasil dönmiyecegini ögretti.Bu da bizim suyu bilincsiz olarak nasil kirlettigimizdir.Tabii ki bunu evimizin icersinde de yapiyoruz.Kullandigimiz suyu taniyormuyuz.Bu gün bulasik mak.Camasir Mak.Kullandigimiz suyun PH derecesini biliyormuyuz.
Kullandigimiz suyun kirec miktarini?
Hersey den önce bu akit sulardan nasil faydalanabiliriz ? Onu nasil bir enerjiye cevirebiliriz !
Sayin Punto 'nun baslattigi bu konuda ilerde ki günlerde hep birlikte verecegimiz link ve tercümelerle daha da bir genis yalpaze icersine alalim.Biliyoruz ki burada yazilan yazilar ilerde arama motorlari tarafindan milyonlarca kisinin okumasini saglamaktadir.
Saygilarla.

Punto dedi ki...

Sevgili Erdil; Dünya'nın bir çok ülkesinde yaşayan dostlarımız var.Dediğiniz gibi dostlarımız günlüklerinde bu konudaki gelişmeleri, bilgilerini ve en önemlisi tecrübelerini yazarlarsa hepimiz faydalanırız, çocuklarımıza, torunlarımıza önemli bir kaynak da bırakmış oluruz. Ayrıca belki tasarrufun önemini kavrarız.

Berceste dedi ki...

Bu saydıklarınızı uygulayan biri olarak, uygulamanın hiç de zor olmadığını hatta zaten yaptığım şeyler olduğunu söyleyebilirim. O musluklara takılan başlıklara benzer şeyler de var ama ev sahibinin insafında olduğundan aynısını takamıyoruz.

Sizin yazınızdaki banyo yapmak kavramından biraz bahsetmek istiyorum. Bildiğim kadarıyla pek bizim insanımızın tarzı değil küveti doldurup içinde saatlerle oturmak, köpüklerle oynamak. Bizler zaten duş mantığını kullanıyoruz milletçe. Önceleri hamamda kurnadan su dökülmesi, şimdi banyolarda gene su dökülerek yıkanılması gibi... Hiç havuza benzer su dolu birşey içinde yıkanma adetimiz yok. İlla akan su olacak! Bu ya tas, maşrapa ya da musluktan akacak! O yüzden de suyu küvet doldurarak yıkananlardan daha az harcıyoruz. İngilizler'in havuz gibi bir yerde su biriktirip yıkanma adeti var. Ellerini, yüzlerini lavaboya tıpa tıkayarak yıkamaktalar örneğin. Hatta bunu umumi tuvaletlerde bile yapıyorlar, gördüm! Dolayısı ile rakamlar onlara ait istatistiklerden alınma ise Türkiye için geçerliliği düşünülür. Bir de bizim hanımlarımızın halı yıkama alışkanlığı vardır, batılı ülkelerde hiç olmayan :) Ona giden su masrafı, kirlilik oranı düşünülmelidir. Suyu hem tasarruf ederek kullanmak önemli, hem de su kaynaklarını kirletmemek. Yazılacak, yazılabilecek çok şey var!

Punto dedi ki...

Evet Sevgili Dilek;
Su tasarrufu insanların yaşam biçimi olursa -senin gibi- çok şeyi halledebiliriz. Bencilliği bırakıp paylaşmayı öğrenirsek yine bir çok sorunu çözeriz. Arabasını otoparkta yolun ortasına bırakanlar çoğaldıkça insanda umut mumut kalmıyor.

B5 dedi ki...

Bu yaziya ne kadar sevindim anlatamam!

Bunlar arasinda tek uygulamadigim ve aklima gelmeyecek olan "su hacmini pet sise ile azaltmak" idi. Ne kadar basit bir yöntem aslinda. Hamburg sehir suyunu temizleme merkezinde calisan su mühendisi bir Alman arkadasim var. Onunla bulusursam biraz daha fazla bilgi edinmeye calisirim.

Yazi icin cok tesekkürler
Sevgilerimle,

(Tahmin ediyorum sizin bahsettiginiz aerotörlü musluk ile ayni fonksiyonlara sahip o baslik da)

Punto dedi ki...

Sevgili B5; Belki de okadar çok basit yöntem vardır ki. Önemli olan bu yöntemleri paylaşmak ve uygulamak. Pek şişe uygulamasını bir yorumda okumuştum. Gerçekten çok basit bir uygulama.

Adsız dedi ki...

istanbul gelecek yılın suyunu kullanıyormuş ne acı değil mi?kıyamete adım adım yaklaştığımız bu günlerde yazdığın öneriler yağmur gibi içimi serinletti.tşkler

Punto dedi ki...

Önemli olan önerileri uygulamak sevgili İşitme Kaybı.Çok basit önlemler, yeter ki inanalım. Az su harcamak ayrıca aile bütçesine de katkı yapacak.

Adsız dedi ki...

BEN BU KONULARA ÇOK DİKKAT EDİYOUM BENİ VE BİZİM GİBİ BU KONULARDA BİLİNÇSİZ OLANLARI BİLİNÇLENDİRDİNİZ İÇİN BUNLARI HAZİRLİYAN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM BENDE BU BİLGİLERİ SINIFTA ARKADAŞLARIMLA PAYLAŞACAĞIM BEMİM GİBİ ONLARDA BİLGİLENSİN DİMİ AMAAA

Adsız dedi ki...

ben her konuda değil aaaaaamaaaa bu konuda çok iyiyim arkadaşlarımda öööööyyyyyllllleeeee

Adem Saygılı dedi ki...

Site Yoneticisine bu verdiği değerli bilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum, insanların hayırlısı insanlara faydalı olandır. Elbette bir çok tasarruf yöntemi var. Diğer arkadaşımızında bahsettiği üzere kesin bir çözüm değildir. Artık bataryaların uçlarına takılan su tasarruf kartuşları mevcut, bu kartuşlar sayesinde kullanılan bataryada %50-90 arasında ürün özelliğine göre tasarruf yapmak mümkün. Kenz Ltd. nin tüketiciye sunduğu bu ürünler hakkında detaylı bilgi için www.kenzpazarlama.com dan bilgi alabiirsiniz. Şunu da ilave edelim, su kartuşu kullanamayanlar için, her diğer yöntemleri tavsiye ediyoruz.