15 Ocak 2007

Dallas'ta buz yağmuru ile tanışma

Haftalar sonra buz yağmuru ile tanıştık..Size aktarmak istediğim tek resim var..İyi bakınca ne demek istediğimi tam olarak anlamanız mümkün olmayacak..Bir iki satırla da anlatmam gerek...Hava Durumu Fort Worth’ de de diğer kentlerdeki gibi yakından izlendi ve saat başı değil hemen her dakika havayı takip edebileceğiniz yayınlar sürdü..
Öyle ki yer adres verilerek..Mesafeler bir kilometre ile sınırlı belirlemeler yapılarak... Son buz yağmuru cuma gecesi için tahmin edildi ve gerçekleşti....İkazlar şöyleydi..Programınızı gece 12 ye kadar değiştirmenize gerek yok..
Hava gece yarısından sonra buz yağmuru yapacak...Yollarda panik de olmadı...Ama hemen hemen herkes gece yarısından önce evine dönmeyi tercih etti.Sabah neymiş bu buz yağmuru derken ağaçları fark ettim...
Böyle durumda havada yağmur nerede ise sulu kar kıvamına geliyordu..Bu arada soğuma çok hızlı olduğu için de yere veya dala düşer deşmez de anında donup kalıyor..Kar yok...Kar yağışı da yok...Soğuk ve bir anda gerçekleşen buz var..
Dallas-Kelaynak
........................................................................................

Bunları biliyor musunuz?

Baskı tekniği 1800’lerden sonra gelişti

Yazının kullanımı ve baskı teknikleri konularında yapılan araştırmalar 1450 yılında matbaanın keşfinden sonra kitlelere yönelik bir iletişimin temelleri atılabilmiş. Matbaa makinesi bulunduktan uzun bir süre kilisenin ve hükümetlerin belgelerinin çoğaltılmasından başka amaçla kullanılmamış. Rönesans dönemi ile birlikte okuma gereksinimi de ortaya çıkınca araştırmacılar yeni arayışlara yönelmişler. 1800’lerin başlarında ise makinelere rotatifin atası sayılan kağıt bobinlerinin bağlanması sonucu baskı tekniği gelişme aşamasına girmiş.
..........................................................................................

2 yorum:

cenebaz dedi ki...

Sevgili Punto Bey,
Bugün okuduğum 2. Dallas ve buz yazısı. Sanırım şu an www.sumuklubocek.blogspot.com'la yakın yakınasınız.

Punto dedi ki...

Söylediğiniz bloğa baktım. Evet aynı yerden aynı hava durumu.
Ben Dallas'ta değilim. Dallas'tan Kelaynak rumuzlu eski gazeteci bir ağabeyimiz yazıyor. O da orada misafir çocuklarına. Sanırım Kelaynak'ın çocuklarıile -benim de yeğenlerim- sümüklüböcek birbirlerini tanıyorlardır. Görüyorsunuz Dünya gerçekten küçük.