18 Ocak 2012

“YEŞİL BİNALAR” hayatımıza giriyor!

Hep duyardım yeşil binaları. Duyar geçerdik. Nasıl olsa Avrupa yeşil binalarla donatılır o zaman aklımız başımıza gelir, biz de yeşil bina nedir diye meraklanırdık.
Oturduğum site 30 blok. Yönetici arkadaşlarla bazen hayıflanırız neden yağmur suyunu biriktirecek bir sistem kuramadık, neden onca yeşil alandan çıkan artıklardan gübre yapmıyoruz, neden rüzgâr enerjisinden faydalanmıyoruz diye?
Lafını eder, çenemizi yormaktan başka bir şey yapmazdık.

Geçerlerde Sarıyer Belediyesi’nin hizmet binasının temel atma töreni vardı. Törende konuşan Başkan Şükrü Genç ilk defa bir kamu binasının yeşil bina olarak yapılacağını söyledi.

Demek ki geç de olsa toplumu yönetenlerde bir uyanma başlamıştı. Başkanın inşaat mühendisi olması mı tetiklemişti bu düşünceyi bilemiyorum ama başkan şöyle diyordu Sarıyerlilere;

“Yeşil Bina felsefesinin tüm aşamaları benimsenerek gerçekleştirilmiş BREEAM yani Yeşil Bina Sertifikalı olarak tescil edilmiş bir bina… Aynı zamanda Engelsiz Bina Sertifikasına sahip bir bina… Yapılacak olan Belediye Hizmet Binamızı yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanacak şekilde inşa ediyoruz… Ayrıca içerisinde ‘’ Enerji Demo Parkı’’ yer alacak. Hizmet binamız sosyal-kültürel etkinliklerin yapılmasına olanak sağlayan “Kültür Merkezi '' olma özelliği de taşımaktadır…"

BREEAM nedir diye merak ettim, biraz araştırdım.

İşte o bilgiler; BREEAM, 1990 yılından bu yana dünyanın birçok ülkesinde kullanılan,
en yaygın çevre dostu bina değerlendirme ve sertifika sistemi imiş. Çıkış ülkesi İngiltere. Oradan Avrupa’ya yayılıyor ve 20 yıl sonra bizim kamuda kullanılmaya başlanıyor. Bu da bir şey.

BREEAM ile sertifikalandırılmış yapıların daha az enerjiye ihtiyaç duyduğu, işletme giderlerinin azaldığı, daha sağlıklı ve uzun ömürlü oldukları iddia ediliyor.

Ayrıca binaların çevreye olan uzun vadeli etkilerini, azalan su ve fosil yakıtlar gibi kaynakların kullanımını azaltmak, Bina içi ortam kalitesini ve bu sayede kullanıcıların esenliğini ve konforunu artırmak gibi birçok hedeflerin varlığından söz ediliyor ve yeşil binaların faydaları da şöyle sıralanıyor:

  • Kentsel yaşam alanlarına değer katması,
  • Yapım aşamasında doğal çevre tahribatının en aza indirilmesi,
  • Temiz teknolojilerin kullanımı ve geliştirilmesine ortam sağlaması,
  • Hafriyat ile ortaya çıkan atık malzemenin değerlendirmeye alınması,
  • Yeşil çatı uygulaması ile yağmur sularının arındırılması,
  • Yağmur sularının kullanımı ile kanalizasyon sisteminin yükünü azaltma,
  • Güneş enerjisinden yaralanma,
  • Doğal ışıktan yaralanma,
  • Enerji tasarrufu sağlaması,
İzolasyon sistemleri ile ısıtma soğutma maliyetlerinin ve karbondioksit salınmasının azaltılması

Ne diyelim, umarız geç de olsa yeşil binalar çoğalır, gelecek nesiller bizlerden çok daha iyi yapılarda ve en önemlisi sağlıklı çevrelerde hayatlarını devam ettirirler.

Hiç yorum yok: