26 Ocak 2007

Cin aralığından geçtiniz mi hiç?

Birkaç günlüğüne kaçamak yaparken yolumuz Bursa çevresine düşmüştü. Hadi dedik, Osmanlının dolaştığı yerlerde biz de bir dolaşalım. Vurduk arabayı Cumalıkızık yoluna. Köyü gezerken birden şaşırdık eşimle birlikte. Kim yaptı bunu böyle dedik. İki evin sahibi birbirleriyle kanlı bıçaklı mıydılar da evlerinin arasına aralıkla sınır koymuşlar?.
Dar ve suların akması için ortaya doğru eğimli döşenmiş taşlardan yapılmış sokaklar da çarpıcı gelmişti bize. Sorduk soruşturduk, o aralığa cin aralığı dendiğini öğrendik. Cin aralığı, tek bir insanın geçebileceği darlıkta kestirme bir yol olarak düşünülmüş.
Zaten Cumalıkızık çok ufak bir köy; ama yine de alt sokağa çıkmak için böyle bir de ufak aralık yapılması "cin fikirli" geldi bize.
Eşim hemen adını koydu. Dünyanın en dar sokağı.
Görenlere sözümüz yok, görmeyenler için bir sır: “O aralıktan geçerseniz tüm dilekleriniz olurmuş”. Bizden haber vermesi.

7 yorum:

cenebaz dedi ki...

Trilyon verseler geçemem o aralıktan. Kabus gibi. Anlamışsınızdır, klostrofobiğim azıcık.

enne dedi ki...

Ben de resmi görür görmek kalbim sıkıştı, sanırım ben de geçemem, ya da çabuk çabuk geçmeye çalışırım. Cumalıkızık köyünü ben de merak ediyorum. Bir hafta sonu gitmeyi planlıyoruz eşimle.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Bu sene bizde gittik Cumalıkızık'a.. Çok şirin bir köydü, mayalı cevizli ekmekleri ve çeşit çeşit reçelleri ile hatırlıyorum, birde güzelim evleri.
Bu cin aralığını hiç duymamıştık, dolayısıyla göremeden geldik:((
bir daha yolumuz düşer gene gidersek görürüz inşallah
dileklerimizi gerçek yaparız belki:)

Punto dedi ki...

Merhaba Cenebaz,
Gerçekten geçerken insan ürküyor.Fobiniz varsa hele.

Merhaba Enne,
Mutlaka gidin. Eski osmanlı evleri, sokaklar eskiliğini korumuş. Güzel fotoğraflar çekmiştim. Bahara yakın fotoğrafları paylaşmayı düşünüyorum sizlerle.

Merhaba pınar,
Cin aralığı dikkat edilirse görülebilecek yerde. Siz cevizli ekmeklere reçellere, biz de cinliklere takılmışız.

Berceste dedi ki...

Siz gectiniz mi ve dileginiz gerceklesti mi ben onu merak ettim :) -mus demissiniz cunku!

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Punto Amca
öyle deme o ekmeklere, reçellere takılınmıycak gibi değil... Çok sevdiğim kızılcık reçelini bir tek orda buldum, hem de annemin reçeli gibi olmuştu. Birde olmamış incir reçeli, lokum gibi tadı vardır:)

Punto dedi ki...

Merhaba Dilek,
Ben geçtim ama dilek tutmadım. Bilmiyordum, sonradan çay içtiğimiz meydanda söylediler. Ne kadar doğru bilemiyorum.

Evet Pınar, ekmeklerini bilemiyorum ama eşim reçellerden almıştı yaşlı bir bayan satıcıdan.Bir sır vereyim, tatlı yemiyorum, ailede fazla şekerli vardı da ondan.