4 Ocak 2007

“Unutkanlık” için bunları unutmayın!

Sanal alemde yeni bir pencere açılmış. “Yaşam Koçluğu”. Bu koçluğa soyunan sevdiğim bir dostum, e-maille bazı önemli bilgileri yaşam koçluğunu yaptığı “çekirge” sine öneriyor ve bizlerle de paylaşıyor. Ben de bu bilgileri, zaman zaman sizlerle paylaşmak istiyorum.

“Evet çekirge...Bugünkü konu unutkanlık ...Alışveriş sırasında şu besinlerden bazılarını almaya ve düzenli kullanmaya dikkat et lütfen...

*Yabanmersini,
*Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler,
*Kırmızı şarap,
*Sıcak kakao,
*Ceviz,badem ,fındık,
*Zeytinyağı,
*Somon,sardalye,
*Tahıl ve esmer pirinç.”

Listede sizin de dikkatinizi çeken bir meyve var. Yabanmersini. Küçük bir araştırmadan sonra bulduğum bilgileri sunuyorum sizlere.
Yabanmersini , 30-35 cm yükseklikte, kışın yapraklarını döken küçük bir bitki. Türkiye’de Kuzey Karadeniz dağlarının fundalık ve ormanlık bölgelerinde yetişiyor.

Faydaları ve Kullanım Alanları:

Göz yorgunluğu, miyopluk, katarakt, karasu (Glokom: Göz tansiyonu), şeker hastalığından kaynaklanan görme bozuklukları (Diyabetik retinopati), gece körlüğü, gece görüşünü artırıcı, kamaşma, retinayı güçlendirici, kılcal damar çatlamalarını önleyici ve tavuk karası (retinitis pigmentosa) hastalığının ilerlemesini yavaşlatıcı ·
Kabızlık, bulantı, mide krampları, ülser önleyici ·
Kan şekerini düşürücü, iltihaplanma, kolajenin (collagen) stabilize edilmesi ·
Pıhtılaşmanın azaltılması, damar sertliği oluşumunun engellenmesi ve antioksidan etki

Yabanmersini meyvelerine karşı modern ilgi ise 2. Dünya Savaşından sonra meydana gelmiş. Çünkü "yabanmersini"nin gözlere iyi geldiği artık bir sır değildi. 2. Dünya savaşı sırasında İngiliz Hava Kuvvetleri pilotlarının doktorların önerisiyle bol miktarda yabanmersini reçeli yiyerek gece uçuşlarına çıktıklarını ve yorgun gözlerini dinlendirdiklerini kayıtlardan biliniyor. Pilotlar, yabanmersini reçeli yedikten sonra gece uçuşlarına çıktıklarında gece görüşlerinde bir düzelme ve iyileşme hissettiklerini sık sık rapor ediyorlar. 1960’ ların ortalarında yukarıdaki gözlem ve duyumlar, önce bir laboratuvarda daha sonraları da klinik çalışmalarda yabanmersini meyve ekstrelerinin gözler ve damar sistemi üzerine etkileri üzerine yapılan çalışmalara yol gösteriyor.
............................................................................................
***KAMA

ALLAH ALLAHHHH!
İzmir de Allah diye kükreyen aslan sıfatı ile ünlenen Golyad'ın bayramda ziyaretçi sayısı 25 bini aşmış...Gösterilen ilgi yaşlandığı için sesi bozulan hayvanı mutlu etmemiş...Bayramda uyumuş kükrememiş!
Veteriner Prof Dr. Tamer Dodurga aslanda "Takıntı bozukluğu var" diyor...Ya ondan "Allah" demesini bekleyenlerde bozulmamış bir takıntı yok mu?
.............................................................................................

4 yorum:

Tulosh dedi ki...

İşim gereği sürekli bilgisayar başındayım ve gözlerim akşam olunca inanılmaz yorgun düşüyor. Hatta arasıra bu sebepten dolayı sulanıyor kızarıyor vs. Adım adım gözümün bozulduğunu hissediyorum. Ekran ışığını rengini sürekli kısıyorum. Evdeki bilgisayarı bu sebepten dolayı hiç ama hiç açmıyorum bari akşamları dinleneyim diye.

Doğal yollara başvuracağım sayenizde, ekranın ışığını rengini azaltmakla olmayacak bu iş. Çok çok teşekkürler.

Punto dedi ki...

Umarım iyi gelir yabanmersini. Doğal bulunursa çok iyi tabii. Bılberry adı altında bazı firmaların hapını yaptıklarını okudum bir yerlerde. Bilgisayar çağımızın buluşu ama gözlerimizin de belalısı.Özellikle gençler nasıl korunacak bilemiyorum.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Aynı sorun bende de var.
Gözlerim zaten 3.5 derece miyop, son 7 senedir de lens kullanıyorum.Artık laser ameliyatı olup kurtulmak istiyorum bu miyopluktan. Benim miyop gözlerime de iyi gelirmi acaba yabanmersini:)Türkiye'de nerede var reçeli? Şimdiye kadar sadece muffin içinde yedim sanırım Yaban mersinini...

Punto dedi ki...

Sevgili Pınar,
yabanmersininin meyvesi bulunursa mutlaka bir faydası olacaktır diye düşünüyorum. Yazıyı okuyan bizim binanın altındaki eczacı hanım, Solgar'ın bilberry ve iki bitki özünün karışımı bir doğal ilac olduğunu söyledi. Tabii ilaç konusunda bilgim yok. Sormak gerekir sanırım ama meyvesi ya da reçeli bulunursa anladığım kadarı ile yenmeli. En isabetli yer Mısırçarşısı. Bir gidersem sorarım aktarlara artık.