2 Şubat 2007

Aldanıp erken açan tomurcuklar

Merhaba karın altında kalan bademçiçeği,
Ben sana kimseye inanma demedim mi !
Aldandın güneşe, canın acıyor;
Yavaş yavaş ölüyorsun değil mi .

Sen donuyorsun, benim içim yanıyor,
Gördükçe beyaz rengini.
Yaşam da beyaz, ölüm de
İlginç değil mi?
Suzan
Güller güçlü bitkiler. Yeniden tomurcuklanacaklar.

Sıcak havalarda en çabuk aldanan bademler. Bahar geldi
diye hemen tomurcuklandılar ve çiçek açtılar.

Ortancalar da acele etti bu kış tomurcuklanma için.

Ters söğüt çabuk açtı tomurcuklarını. Bakalım ne olacak?

Şubat ayına girdik bile. Günlerden perşembe. Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. Lodos ve güneşli bir hava var İstanbul’da. Uzmanlara göre normal değil. Küresel ısınmanın sonuçu. Karadenizli balıkçılara göre ise normal. Zira onlara göre eski kasım ayına-20 Kasım sıraları- İstanbul lodosla girerse kış yumuşak geçermiş.
Bu yıl bu sözü unutmadan 20-21 Kasım günlerine dikkat ettim, hava lodostu. Yılların tecrübesi yine doğru çıkmıştı.
Bazen yürüyüş yapıyorum bizim sitede. Güllerin, ortancaların, bademlerin nasıl aldandıklarını gördükçe üzülüyorum. Sanki biz kandırmışız gibi kahroluyorum. Bir dondurucu havada hepsi sönecek. Erken öten horozlar gibi onlar da erken açmanın cezasını donarak ödeyecekler. Tabiatın acımazsızlığına kurban edilecekler.
Dayanamadım, fotoğraflarını çektim, hiç değilse görüntülerini sizlerle paylaşmak istedim.

11 yorum:

Pınarın Kulubesi dedi ki...

:( Bu duruma ben de üzüldüm. Memleketimde erken çiçek açan bir ağaçta kayısıdır. Sonradan bir don olursa bütün tomurcuklar donar ve o sene mahsül alınmaz. Bizden çok üreticileri düşündüren bir durum bu. Bir yandan kar yağsın, kuralık olmasın istiyoruz, diğer yandan da tomurcuk ya da çiçek açan ağaçlar var:((

Punto dedi ki...

Haklısın Pınar, üreticiler için çok kötü tabii erken tomurcuklanma. Üretim olmayınca biz de pahalı yiyeceğiz demektir meyvaları.Her şeyin zamanında olması en hayırlısı. Yağmur da, kar da zamanında yağsın, tomurcuklar da zamanında açsın demekten başka çaremiz kalmıyor bu durumda.

Adsız dedi ki...

Don olursa elbise giydirin uzerlerine! Burada oyle yapiyorlar, ozel hazirlanmis kiliflar var, don durumu onceden aciklaniyor olabilir diye, bahcelerine iyi bakanlar da elbiselendiriyor bitkiciklerini...

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Burdaki üreticilerin durumu maalesef içler acısı Berceste. Kuru Kayısı fiyatlarını biliyorum. Son 5-6 yılda o kadar düştü ki. Kuru kayısıyı 10 yıl öncesinin yarı fiyatına toptancıya satıyor üreticiler. Zaten kazanamayan üretici bu giydirme maliyetine nasıl girişsin:( Bir bahçe de 300 kök ağaç, her birinde en az 20 dal olsa 6000 dalı giydirmek demek.
Bu maliyetlerle başedemeyenler bahçesini terkediyor ve göç ediyor ve tüm bunların sonucunda ne oluyor; İstanbul nüfusu 15 milyon...

Punto dedi ki...

Keşke elbise giydirilebilse. Bizim sitede bile şu güllere naylon geçirelim dedim, para harcıyamayız diye itiraz ettiler. Pınar bu konuda haklı. Maliyetler sorun tabii.

Adsız dedi ki...

Dusunulurse cozum bulunur! Buradaki adamlar bununla nasil basedip yapiyorlarsa(ceplerindeki yilana ragmen) bizde de dusunulurse bulunur diyorum gene de ben! Butun icatlar gereksinimlerden dogmamis midir? Zeytini tek tek toplarlarken sirikla vurmayi, simdi de makinalarla sarsmayi bulmadilar mi?

Adsız dedi ki...

Ohooooo sayin Peker'im sizde ne cevherler varmis? Niye oyle saklanmaktaymissiniz ben anlamadim. Boyle guzel siirler yazardiniz da neden haber etmezdiniz? Ben de isterim, simdi kiskandim Akin amcayi! Benim kardelenlerimin, cigdemlerimin basi kel mi?

B5 dedi ki...

Düsünüyorum da, ben cocuklugumdan beri bu filizler yine erken acti sözünü duyarim. Neredeyse her sene. Sanki artik olagan hali bu imis gibi.. Kötü haber aslinda...
Donmayip bir de zarar görmeseler... Önceden de okuyup bir yerlerde yazdigim gibi; iklim degisiminde hayvanlarin göc olasiligi var, ama bitkilerin hicbir kacis yolu yok..

Punto dedi ki...

Evet bitkiler kaçamıyor b5. Batıda giydiriyorlar bazı bitkileri. Bizde de güneyde yetişen ama İstanbul'a dikilen palmiye gibilerini çuvallara sarıyorlar. Ama aldanan ve tomurcuk açanı nasıl koruyacaksın ki. Bizim sitedeki çoğu ağaçlar tomurcuklu. Umarım donmazlar.

Tijen dedi ki...

Punto Ağabey,
Şiir S. Peker imzalı ya görünce aklıma kim geldi dersiniz?
Tijen

Punto dedi ki...

Sevgili Tijen, Anladım aklınıza geleni ama şiiri yazan çok sevdiğim bir bayan dostum. yazdıkça şiirlerini sizlerle paylaşacağım.