24 Mart 2008

Öksürüğe iyi gelen bitkiler!...

Bahar yavaş yavaş geliyor. Sıcaklarla birlikte kışlık giysileri yavaş yavaş dolaplara yerleştiriyoruz ama soğuk algınlığına yakalanma riskimiz yüksek.
Öksürük hepimizin sıkça karşılaştığı bir şey. Nedeni konusunda en doğru kararı doktor verecektir. Biz bu yazıda öksürük konusunda yardımcı olabilecek bitkileri sıralayacağız. Bu bitkilerden ne kadarını ülkemizde bulabilirsiniz bilmiyorum ama ben yine de yazmak istiyorum, zira Punto’nun yurt dışından da izlendiğini biliyorum:
ÖKSÜRÜK OTU, adı üzerinde öksürüğe iyi gelen bir bitki. Öksürük için dört ölçü sinir otu, dört ölçü öksürükotu, bir ölçü meyan kökü ve iki ölçü kekiğe çok az miktarda ekinezya ile yapılacak bir çay öksürüğünüze iyi gelecektir.
Çok miktarda ilaç alanların öksürük otunu dikkatli kullanmalarında fayda vardır. Alkol ve karaciğer sorunu olanlara bu bitki önerilmiyor.
MÜRVER de etkili bir bitki. Türkiye’de var mı bilemiyorum ama kurutulmuş mürverden yapılan çay öksürüğünüze iyi gelecektir.
Kitabın yazarı ZENCEFİL inde öksürüğe iyi geldiği belirtiyor.
LİMON evet yanlış okumadınız. Limon. İki çay kaşığı organik limon kabuğu, bir çay kaşığı adaçayı ve yarım çay kaşığı kekiği kaynamış suda 15 dakika bekletin. Dikkat edin, kaynatmayın, kaynamış suda bekletin. Bu sünenin sonunda yarım limonun suyunu ve bir çorba kaşığı bal ilave ettikten sonra için. Bu karışım günde iki ya da üç kez içilebilir.
MEYAN KÖKÜ nün astıma ve öksürüğe iyi geldiği bir gerçek. Bir bardak suya koyacağınız bir çay kaşığı kurutulmuş meyan kökü ile çay yapıp içebilirsiniz.
Dikkat edin, uzun süreli kullanırsanız yüksek tansiyona nadan olabilir.
ANASON tohumunun balgam sökücü olduğunu anlatmıştık. Anason öksürük kesici de olabilir. Bir bardak suya bir ila iki çay kaşığı dövülmüş anason tohumu eklenerek yapılacak çay öksürüğe iyi gelecektir. Kaynadıktan sonra 10-15 dakika kadar dinlenmeye bırakın ve sonra da süzün. Sabah ve akşam birer fincan en makul dozdur.
HATMİ ÇİÇEĞİ rahatlatıcı özelliği olan bir bitkidir. Bir bardak kaynamış suya karıştırılacak iki çay kaşığı kurutulmuş hatmi köküyle çay yapıp içebilirsiniz.
ISIRGAN OTU ile hazırlanmış çay her zaman öksürük ilacı olmuş yıllar boyunca.
Kaynak: Dr.James A. Duke-Yeşil Eczane kitabı

1 yorum:

Sanem dedi ki...

Zencefil kullanıyorum, balla karıştırdığım acımsı tadı boğazımı yakarken, öksürüğümü de kesiyor.